Когато дебютирате в изработване на един крем препоръчително е първо да се запознаете с това детайлно обяснение на процедурата, стъпка по стъпка, придружено със снимки за по-добро възприятие. Прочетете и предложената статия “Емулсия“ от рубрика Библиотека за запознаване с термините.Приготвянето на емулсия означава да се съберат по хомогенен начин две течности, които сами по себе си не се съединяват една с друга( вода и олио). По този начин могат да се получат различни текстури: кремове - леки, нормални, колд, флуидни, тоалетни млека и т.н.
Важно: преди да започнете изработване, измийте ръцете си и дезинфекцирайте
перфектно вашите пособия и материали със сапунена вода или спирт. Подгответе мястото за работа. То трябва да ви осигури свобода на действие и чистота. Подгответе предварително всички съставки и съдове за реализиране на една рецепта.
Ще разгледаме три най-често използвани метода на приготвяне на емулсия: класически метод във водна баня (наречен Топла емулсия), метод "one pot" (всичко в една чаша) и приготвяне на маслен гел със Захарен гел (наречен Студена емулсия).
Всяка реализация започва с измерване на нужното количество от всяка съставка. Най-добре това се извършва с малка мерителна купичка, две козметични купи и везна с точност до 0,01мг или спринцовка или градуирана епруветка и мерителни лъжички.
Всички необходими пособия и материали ще намерите в Рубрика “Материали“. За всяка рецепта са указани нужните флакон и материали.
1.Класически метод Емулсия във водна баня
Означава да се поставят и затоплят в съд с вода (на водна баня) две отделни козметични купи – първата съдържа водната фаза,описана в една рецепта (вода/хидролат), а втората съдържа маслената фаза ( базови растителни масла, твърди масла и емулгатор).
Двете фази трябва да достигнат температура 70°C. Това е моментът малко преди завиране на водата, когато восъкът емулгатор се топи. За точно измерване е абсолютно необходимо да притежавате дигитален термометър за измерване на температурата по време на затоплянето.
Щом и двете фази достигнат тази температура (не повече!) , те трябва да се съединят. Прибавя се прогресивно и с непрекъснато бъркане маслената фаза (базови масла+разтопен восък) във водната, така както е указано в рецептата(в някои рецепти, по-рядко, се прибавя обратно -водна фаза в маслена, затова четете внимателно указанията в рецептата!)За добро съединяване на двете фази използвайте пособия: ръчна бъркалка или електрическа бъркалка(за предпочитане).
Бъркането продължава минимум 3 минути до охлаждане на сместа. За да се ускори охлаждането може да поставите купата със сместа в предварително подготвен съд със студена вода и евентуално лед. Това се прави едва след като сместа се е сгъстила и побеляла. В противен случай ще пресечете процесът на формиране на емулсия.
Най-накрая, след получаване на емулсия с нужната стабилна консистенция и на стайна температура, се прибавят останалите съставки от последната фаза на рецептата:
• Активни агенти
• Натурални аромати и екстракти от растения
• Етерични масла
• Натурални консерванти и/или антиоксиданти
Ако някои от тези съставки са с твърда консистения - те трябва да се разтопят на водна баня в малка мерителна купичка преди да се прибавят към емулсията. След всяко прибавяне сместа се разбърква добре.
Измерете и сравнете с указаната в рецептата стойност на pH с помощта на лентички от кутията за измерване на pH(вж. Рубрика Материали).
Накрая готовият продукт се прехвърля в съответния флакон с помощта на мини фуния или спринцовка.
2. Метод ‘’one pot ‘’
Названието му идва от това, че двете фази на една рецепта – водна и маслена се поставят в една и съща купа. Така се изработва например Червило.
Внимание! Не всички емулгатори могат да бъдат използвани в този метод! Поради това спазвайте указаните в рецептите съставки! Най-добри за този метод са Агенти за емулсия Сърцевина на крем, Восък n° 1 и n°3 и Оливем 1000.
Всичко се затопля на водна баня до достигане на 70°C и до пълно разтопяване на емулгатора.
Сваля се от огъня и се разбърква добре до получаване на хомогенна смес.
Изчаква се сместа да се охлади и се прибавят активните агенти.
Отново се разбърква. Използвайте силиконова шпатула.
Готово!
3. Метод Студена емулсия с емулгатор Захарен гел
Започва се като се постави в една купа количество Захарен гел както е определено в рецептата, която изпълнявате, после се прибавят маслата капка по капка с пипета или спринцовка, всичко се бърка енергично, за предпочитане с електрическа бъркалка.
Отначало сместа побелява, но не се втвърдява веднага. Трябва да продължи бъркането като се добавя много бавно капка по капка масло. Както при приготвяне на майонеза.
С бъркането сместа ще започне да се сгъстява. Продължава добавянето на капка по капка масло.
До пълно съединяване с маслото. На този етап се добавят ароматни екстракти, активни агенти, евентуално естествен консервант. И се бърка отново и отново.
До получаване на краен продукт, който изглежда така:
Спазвайте указаните в рецептите дози и описаната техника на приготвяне и ще реализирате успешно вашите домашни козметични продукти